Madame Bovary

Madame Bovary krijgt van ons een eigen hoofdstuk, ze speelt een grote rol in onze waardering voor Flaubert, ze was de start van onze liefde voor zijn werk, markeerde het begin van onze vriendschap en blijft ons fascineren.

Velen hebben eenzelfde fascinatie, zowel voor de roman als voor haar leven. Voor veel mensen is Madame Bovary het belangrijkste werk van Flaubert, de eerste moderne roman en de mooiste ooit geschreven.Er zijn boeken over haar leven geschreven, toneelstukken, stripversies, psychoanalytische  studies, zij was meer dan twintig keer hoofdpersoon van een speelfilm. De roman was aanleiding voor persiflages, maar ook voor diepgaande analyses van de literaire structuur, er zijn afzonderlijke romans geschreven over bijfiguren.  Tot aan de dag van vandaag is Emma’s levensverhaal het thema voor vele leesclubs en staat het bovenin de lijst van “eversellers”.

In dit hoofdstuk besteden we aandacht aan de vier Nederlandse vertalingen, aan de bewerkingen (meer dan 20 films, stripversies, toneelstukken, romans geïnspireerd door Madame Bovary) en aan Emma en haar dorpje.