Fotoalbum

Bij het foto-album geven we de voorkeur aan eigen foto’s en plaatjes met een verhaal boven de foto’s van Flaubert die iedereen wel heeft en die ook op wikipedia te vinden zijn. Voor alle zekerheid die foto’s zijn hier te vinden.

Veel aardiger zijn bijvoorbeeld de volgende foto’s en afbeeldingen.

Deze buste van Flaubert (35 cm hoog) is van de beeldhouwer L.B. Bernstamm  (Riga 1859 – Parijs 1939), vervaardigd in 1906 in de “Manufacture nationale de porcelaine de Sèvres. Van dit biscuitporseleinen beeld zijn, volgens opgave van de fabriek, zes exemplaren gemaakt. Bernstamm maakte ook het standbeeld van Flaubert dat midden in Rouen staat en het beeld van Peter de Grote dat in Zaandam staat. Ik heb de buste in 2004 via een veilingsite gekocht van de kleindochter van de directeur van de Sèvresfabriek.

In Croisset, vlak bij Rouen, staat het “Pavillon de Flaubert”, het woonhuis van Flaubert ingericht als museum, dat heeft ook een exemplaar in bezit.

Dit is de voorkant van de eerste Madame Bovary-vertaling in Nederland (1904). De enige vertaling die “Mevrouw Bovary” heet. Deze eerste druk is soms te koop voor 80 euro bij een antiquaire of op internet, maar soms ook voor twee euro op de koninginnemarkt.

Op bedevaart naar Rouen bezoeken wij (de twee webredacteurs) het graf van Gustave; hij ligt naast zijn ouders begraven.

Op andere bedevaarten bezochten we Ry (het dorpje waar Madame Bovary zich afspeelt), Croisset (het dorp bij Rouen waar Flaubert woonde) en Carthago en Sidi Bou Said in Tunesie waar Flaubert zich liet inspireren voor de roman Salammbô.