Audio en video

Nieuw: becommentarieerd overzicht van de 20 verfilmingen van Madame Bovary van 1933 tot 2015.

In totaal is Madame Bovary meer dan twintig keer verfilmd, de meest beroemde verfilmingen zijn die van Renoir (1933), die van Minelli (1949), van Sokourov (1989) en van Claude Chabrol (1991). De BBC-bewerking voor tv is uit 2000 en in grote getale in een casette (dvd en boek) in Nederland verkocht o.a. via Het Kruidvat, het ideale moederdaggeschenk.

Opmerkelijk is ook de Bollywood-versie “Maya Memsaab” met zang en dans ( 1993) van Ketan Metha.

De nieuwste Emma Bovary is die uit 2015 van Sophie Barthes met Mia Wasikowska als Emma en Esra Miller als Charles. Door het faillissement van de Nederlandse distributeur is deze versie niet in ons land te zien geweest.

In november 2014 verschijnt Gemma Bovery, de verfilming van het gelijknamige stripverhaal van Posy Simmonds, een geweldige Madame Bovary-adaptatie. Voor de Flaubert-fan is het een sport om alle toespelingen en knipogen op te sporen (het hondje van Gemma als postillon d’amour, het Landbouwevenement, de idées reçues van het Parijse echtpaar, de hofmakerij en de liefdesverklaringen van Rodolphe en Léon, Gemma en anderen starend aan het raam in de regen, enzovoort).

Ook andere werken van Flaubert zijn verfilmd. Daarnaast zijn er van zijn romans toneelbewerkingen gemaakt, er is een balletvoorstelling, twee opera’s en enkele muziekstukken. Een aardig detail is dat de premiere van het toneelstuk Madame Bovary in 1942 in de Amsterdamse Stadsschouwburg ook het toneeldebuut was van Joop Doderer.

Een overzicht van deze bewerkingen.

Ten slotte noemen we hier ook de cd “Overspelige vrouwen” van Maarten van Buuren die bij NRC.nl/academie is verschenen (2008). Een serie hoorcolleges over de desperate housewifes in de wereldliteratuur (oa Madame Bovary, Anna Karenina, Effie Briest, Eline Vere).